Hälsningar från Europa!

Berlin, Stuttgart, Zürich, Milano, Peschiera del Garda, Venedig, Trieste, (bussfärd genom Slovenien), Rijeka. Så har vår färd sett ut hittills. Vi har promenerat mycket, sprungit en del (men det är VARMT, så varmt att asfalten mjuknade in Milano t.ex.), gymmat några gånger och testat på SUP för första gången. Vi har åkt tåg och buss så här långt, men har tänkt hyra bil nu och köra runt några dagar. Det ser ut att bli några grader svalare också framöver, så vi kanske inte har temperaturer över 35 grader längre. Kan bli mer spring då!
Publicerad 25.07.2015 kl. 21:54

Sommar och blogguppehåll.

Jag hade inte tänkt låta bloggen stå tillbaka under sommaren, men nu har det gått en vecka och jag har inte bloggat ändå. Det bara blev liksom. Och det här TROTS att jag t.o.m. fixat stordåd som långpass och skogspass med Ella.

Idag reser vi i alla fall bort och är borta nästan tre veckor, så det blir ganska sporadiskt med inlägg här då det inte går att lägga till bilder via mobilen. Vill ni följa med så är instagram en säkrare källa till information.
Publicerad 15.07.2015 kl. 11:32

Du får vila då du springer.

Onsdag idag och därmed dags för core och foamroller på gymmet. Innan dess hade jag tänkt promenera lite på löpbandet. Ja, ni läste rätt; promenera på löpbandet (=inomhus). Men det är inte riktigt som det låter...

 

I ungefär ett års tid har jag aktivt tänkt på aktivera baksidan varje dag. Främst den där punkten där baklåret blir rumpa. Jag trycker ifrån ordentligt med baksidan så jag går, då jag går i trappor och jag står ofta och gör aktiverande enbensknäböj om jag väntar på något t.ex. Jag hade inte extremt svag och inaktiv baksida tidigare heller, men jag har ändå märkt en enorm förbättring. Min rygg gör inte ont lika ofta längre, mitt löpsteg är bättre, jag springer snabbare, jag kan trycka ifrån ordentligt då jag springer i uppförsbackar och tappar aldrig fart i dem längre ... ja, ni är säkert övertygade om fördelarna redan.

 

Passet jag skulle köra på löpbandet var alltså tänkt att vara baksideaktiverande och dessutom en övning i att jobba med benen trots att de är trötta från gårdagens benpass på gymmet. Massor av vinster att hämta för en ultralöpare, alltså. Men jag hade aldrig tänkt att passet skulle vara så pulshöjande. Och svettigt.

 

Det jag gjorde var att alternera mellan att promenera raskt med maximalt lutning på bandet (fokus på att trycka ifrån med baksidan) i tre minuter och sen i två minuter göra olika styrkeövningar gåendes (2-3 km/h) på svagare lutning (t.ex. gående utfallssteg, gående framåt med böjda ben, gående åt sidorna i knäböjsställning). Mjölksyra! Jag hade en vila på fem minuter mitt i passet. Vilan var att springa i normal fart och det kändes verkligen som vila! 

 

Att gå på core och foamrollning efteråt var rena semestern :)

Publicerad 08.07.2015 kl. 22:23

Håller alla tummar jag har.

En tung och turbulent vår "kulminerade" en helg i maj, då jag var en hårsmån ifrån att förlora en av de viktigaste personerna i mitt liv för gott. Idag blev hon äntligen utskriven från att ha varit tvångsvårdad på akutpsykiatrisk avdelning i över två månader och jag hoppas innerligt att hennes väg ska vara mindre krokig och svår att vandra framöver.

 

Jag älskar dig vännen!

 

Jag och min fina lillasyster ifjol, då hon tagit studenten (och klarat alla skrivningar med bravur!) trots att hon låg inne på sjukhus då också.

 

P.s. Jag har yogat idag igen! Dessutom har jag gymmat och sprungit; det är bra med semester!

Publicerad 06.07.2015 kl. 22:27

Sommaren kom. Och for?

Vi har faktiskt fått njuta av ett par sommardagar här och eftersom man aldrig vet om det också blir de enda riktiga sommardagarna så har jag inte spenderat tid vid datorn, utan istället varit ute ganska mycket, förutom på torsdagen då jag spenderade över två timmar på gymmet och slet ihop till sammanlagt över 1000 repetitioner av olika övningar för rygg och axlar. 

 

Njöt i alla fall av vädret efter gymmet. Ensam på en brygga med fötterna i vattnet.

 

På fredagen sprang jag ett mysigt pass helt utan pulsklocka och andra "tekniska hjälpmedel". Det var varmt och soligt och jätteskönt att tassa fram. Borde lämna hem pulsklockan oftare på de där myspassen, för det spelar ju faktiskt ingen som helst roll hur fort det går och intensiteten går att reglera utan att man ser pulsen hela tiden.

 

Efter myspass kan man lägga sig ner i en park och njuta av solen. Livskvalitet!

 

Lördagen var bröllopsdag, men bröllopet började först på eftermiddagen så jag hann springa tusingar på förmiddagen. Sex stycken, slitiga och jobbiga, men jag är glad att jag genomförde. De går inte på under fyra minuter som de gjorde förr, men någon gång kanske jag kommer dit igen. Ska bara skala av några seknunder först. Avslutade intervallpasset med årets första dopp i havet och det var ju jättevarmt och skönt! Älskar att kunna avsluta svettiga löppass på det sättet!

 

Intervaller runt Metviken.

 

Idag har jag och mannen tagit med oss Muffins till Bötombergen i Kristinestad för att vandra i skogen. Vandringslederna där var inte speciellt bra utmärkta, speciellt inte var de skulle börja, så vi har nog vandrat kors och tvärs längs skidspår, skogsstigar, vandringsleder och skogsbilvägar, men det blev knappa två timmar i skogen i alla fall och jag fick en hel del löpskolning och terränglöpning utförd också, sådär i fartleksanda då jag stannade och väntade in mannen emellanåt.

 

Skogshunden älskar nya vandringsleder.

 

 

Publicerad 05.07.2015 kl. 22:25

Stoppa pressarna! Jag har yogat!

Idag är ingen vanlig dag för idag är dagen då jag...

 1. ...har yogat. Deltog i en yinyogaklass utomhus vid stranden, anordnad av Wasa Yoga center och som fungerar enligt "betala-vad-du-vill"-principen. Och det gick ganska bra.
 2. ...har gått på ett core-pass på gymmet. Jag har inte gått på ett lett pass på gymmet på över ett år, och det är ännu längre sen jag gick på core (mycket fint rim!), så det var väldigt ovanligt. Borde nog gå oftare, men det känns som att mina höftböjare inte gillar det.
 3. ...har gått på ett foamroller-pass. Jag har ju två (eller egentligen tre) foamrollers hemma, men använder dem mycket sparsamt. Nu i sommar har gymmet infört 30 minuters pass och det är ju en lagom lång tid att orka stå ut, men mycket längre än jag får till hemma. Skulle gärna ha rullat ryggen mer än benen, men det får bli en annan gång. Ska troligen gå nästa vecka igen!

 

Så, säg inte att jag inte kan överraska ;)

 

 

(Sprang lite också, för att inte vara allt för oförutsägbar. Måste ju upprätthålla nån sorts balans, liksom).

Publicerad 01.07.2015 kl. 22:18

30. Länkkärlek.

Sista dagen på bloggutmaningen och jag har alltså för första gången på länge bloggat dagligen i en hel månad.Den sista dagen är det alltså dags att ge lite länkkärlek och jag tänkte lista en del av de bloggar jag läser regelbundet (utan inbördes ordning):

 

 • Petra Månström (gillar verkligen att hon skriver så ärligt om sin graviditet nu och att det faktiskt inte är ett så självklart och rosenrött tillstånd att befinna sig i)
 • Träningsblogga-Ida (som är i New York nu och jag borde ju vara där jag också - hon kommer ha det fantastiskt)
 • Daniela Krooks (min fina kusin som debuterade i bikinifitness i april och är superstark)
 • Heidi tränar (snart dags för debut på halvironman - spännande!)
 • För skojs skull (Kari har just simmat över Engelska kanalen med sitt stafettlag och planerar massa löpäventyr i sommar, dessutom är hon gift med bästa Torkel som jag faktiskt delat säng med för ett par år sen, haha)
 • Rund är också en form (Malin skriver ofta om mysiga löppass i skogen som till och med får mig att vilja springa lite trail)
 • Men Mia! (hon är supersnabb och superstark och superrolig)
Publicerad 30.06.2015 kl. 18:13

29. Ett mål jag missat.

Jag tror jag har nämnt i något tidigare skede att jag är mycket bra på att sätta upp höga mål. Jag vill väl helt enkelt inte riskera att sätta ribban för lågt. Det här leder dock till att jag har missat en hel del mål också, som t.ex. i år i Rotterdam (fick magproblem) och i år i Kokkola Ultrarun 6 h (fick andningsproblem). 

 

Missat mål i Rotterdam. Det grämer mig dock inte så mycket som bilden kan ge sken av.

 

Ett mål som jag dock ännu är "besviken" över att inte ha klarat av är att gå under 9 timmar på 100 km. Det var målet år 2013 och jag missade det med knappt 4 minuter. Det var fortfarande en mycket bra tid och en förbättring av mitt personbästa (som var satt bara 10 månader tidigare) med 36 minuter, så jag var inte missnöjd efteråt, men eftersom jag sedan dess har dragits med andningssvårigheter och börjat tro att jag kanske aldrig kommer att komma i den formen igen så grämer det mig en aning att ha varit så nära, men ändå så långt borta.

 

Trött. Nöjd. Besviken. Trött. Hungrig. Allt i ett liksom. 

 

Jag hoppas ju förstås att jag kommer att bli kvitt de här andningsproblemen och ännu lyckas komma tillbaka till samma form som jag var i 2013 (och allra helst bli ännu bättre ;)), men om det inte blir så, så är jag i alla fall tacksam att jag kan springa överhuvudtaget.

Publicerad 29.06.2015 kl. 18:16

28. Därför skriver jag.

Jag har alltid tyckt om att uttrycka mig i skriftlig form och det är väl där som grunden ligger till varför jag skriver blogg idag. Jag har inte alltid motivation och inspiration till att skriva (därav den här utmaningen också), men jag formulerar dagligen texter i mitt huvud (av vilka 95% aldrig skrivs ner och publiceras). 

 

Det är roligt att kunna gå tillbaka i bloggen och se vad jag gjort under en viss period i mitt liv. Allt kommer ju inte fram i en sån här nischad blogg förstås, men jag kan ändå minnas en hel del bara genom att läsa gamla inlägg. Jag skulle nog heller aldrig fotografera något om jag inte skulle ha bloggen/instagram, trots att jag tycker om att ha bilderna i efterhand.

 

Dock skulle jag knappast skriva blogg om det inte vore för att den skulle bli läst. Jag tycker om att kunna ha en viss interaktion på bloggen i och med kommentarer och det finns en del människor jag lärt känna helt via bloggen, vilket är roligt. Så för att summera skriver jag till stor del för mig själv, men det skulle inte vara i det här formatet utan er.

Publicerad 28.06.2015 kl. 20:09

27. Om tio år.

Det känns inte alls speciellt lätt att fundera ut hur jag vill/tror att mitt liv kommer se ut om 10 år. De senaste tio åren har det hänt en hel del, men så borde väl också åren mellan 17 och 27 vara ganska händelserika. Jag inbillar mig att de kommande tio åren inte kommer att innehålla lika många "stora" händelser.*

 

Jag hoppas att jag om tio år kommer att ha bott någon annanstans än här i Österbotten, helt utomlands. Kanske till och med fortfarande bo någon annanstans. Jag hoppas att jag fortfarande kommer att vara gift (med samma man) och fortfarande jobba som lärare. Jag hoppas (på ett orealistiskt och naivt sätt) att min finaste Muffins ännu finns hos oss och jag hoppas att jag fortfarande springer. Hoppas dessutom att jag kan springa (och andas) obehindrat. 

 

Tio år kommer att gå snabbare än jag tror, men det är väl så att bli äldre.

 

*Menar alltså händelser i stil med första riktiga sommarjobbet (17, träffa min man (17), bli myndig (18), ta studenten (19), köpa lägenhet och skaffa hund (19), börja springa och träna (19), börja jobba som lärare (20), ta examen från universitetet (24), börja jobba "på riktigt" (24), gifta mig (25)...

Publicerad 27.06.2015 kl. 19:11

26. Utomlandsträning.

Utomlandsträning - ja, tack! 

 

Åker jag utomlands så tränar (=springer) jag alltid där. Det är kanske den allra bästa träningen, sett sådär till njutning i alla fall. Det är alltid roligt att springa på nya ställen och för mig blir utomlandsträningen ofta kravlös och njutningsfull.

 

Amsterdam.

 

Barcelona.

 

Central Park i New York.

 

Stockholm

 

Geneve.

 

Tallinn.

 

Annecy.

 

 

Jag har dock också varit på träningsläger utomlands, där det var frågan om mer än bara sightseeing och lätta distanspass, och jag har också både sprungit hårda pass och tävlingar utomlands, så allt är inte lättsam upplevelselöpning.

 

Maraton i Rotterdam.

 

Maraton i Hamburg.

 

Nyårslopp på 10 km i Barcelona. 

 

Ultralopp (212 km) runt Balatonsjön i Ungern.

 

Maximalt Med Mjölksyra (en timme upp- och nerför slalombacken så många varv man hinner), i Surahammar i Sverige.

 

Träningsläger på Algarvekusten, Portugal.

 

Publicerad 26.06.2015 kl. 18:23

25. Sporter jag utövat.

Många av rubrikerna i den här bloggutmaningen går in i varandra och därför har jag redan varit inne och nosat på dagens tema också. Som ni säkert vet vid det här laget så är löpning en relativt ny bekantskap i mitt liv, men jag var inte helt inaktiv innan det heller.

 

Min första sportbekantskap var med friidrotten. Jag tävlade i lokala friidrottstävlingar och tränade också lite mer aktivt några somrar då jag var barn. Jag har nog tävlat i alla friidrottsgrenar, med undantag för stavhopp och häcklöpning som jag bara testat på någong gång.

 

Jag har också prövat på att träna redskapsgymnastik och dans i unga år. Jag gillade att dansa, men det fanns ingen dansskola där jag växte upp, så den kurs jag gick återkom inte och där slutade det intresset.

 

Som barn tränade och tävlade jag också i längdskidåkning några vintrar. Inte speciellt seriöst och det var inte något jag fastnade för, utan jag har spenderat resten av livet med att tycka mycket illa om längdskidåkning.

 

Som 7-åring började jag spela fotboll och jag höll på aktivt tills jag var 16 eller så, efter det har jag haft ett on-off-förhållande med fotbollen med comeback-säsonger då jag var 18 och då jag var 21. Sen dess har det varit off, men man ska aldrig säga aldrig... Via fotbollen har jag också spelat innebandy i flera år, då juniorfotbollslagen här i nejden spelade innebandy på vintrarna innan alla fina bollhallar byggdes.

 

Löpningen hittade jag 2007 och har hållit fast vid den, samtidigt som jag började gå på gym. Styrketräningen blev gruppträning som blev styrketräning igen. 2013 började jag också cykla.

 

Publicerad 25.06.2015 kl. 17:51

24. Träningsmagi.

Alltså, jag har blivit lite allergisk mot att beskriva pass som magiska. Jag förstår att man ibland vill ta till något annat än att det kändes bra och så, men jag upplever att det gått lite inflation i ordet magisk och vilka pass som helst beskrivs som magiska.

 

Nåja, om vi ändå ska prata träningsmagi så är det (ju) de där löppassen då allt stämmer. Lätta ben, perfekt andning, gärna också perfekt väder. Flow. Runner's high. 

 

"Magisk" solnedgång, klockan 23.10 igår kväll.

Publicerad 24.06.2015 kl. 20:48

23. Saker som ger mig energi.

 • Träning i allmänhet
 • Löpning i synnerhet
 • Löpning på nya ställen
 • En perfekt dag på jobbet med bästa kollegorna och härliga elever
 • Solsken, speciellt morgonsol på våren eller bleka solstrålar i november
 • Tid för mig själv, asocial tid
 • Resor
 • Sovmorgnar
 • Promenader i skogen med min man och min hund


Sådär bland annat...

Publicerad 23.06.2015 kl. 18:00

Midsommarträning.

Jag kan inte riktigt fatta att midsommaren redan är förbi. Vet inte riktigt vart de här veckorna i juni tagit vägen, för jag har inte fått speciellt mycket uträttat. Men kanske det är så det ska vara då man har semester.

 

Midsommaren var lugn, men en del träning fick jag in. Smygstartade på torsdagen med ett gympass och årets första intervallpass på bana, tillsammans med Ella. Vi körde rörlighetsövningar/löpskolningar med hjälp av några häckar, innan vi drog av ett pyramidpass (2x(100 m + 200 m + 300 m + 400 m + 300 m + 200 m + 100 m)). Jag hade varken pigga ben eller andning som funkade, men det kändes bra efteråt i alla fall.

 

Kanske snart borde uppdatera mina Saucony Grid Type A3 till Type A6...

 

På midsommarafton inledde jag cykelsäsongen (bara tre månader senare än ifjol...) och cyklade hem till mina föräldrar i Vörå. Det blev 55 km på lite drygt 2 timmar och även om vissa kroppsdelar var lite ovana vid cykling så gick det riktigt bra och förhållandena var rätt så ideala för cykling.

 

Cykeln jag försummar trots att vägarna varit cykeldugliga läääääänge.

 

Midsommardagen blev en mycket, mycket lugn historia. Det var soligt, rätt så varmt och i princip vindstilla, så jag tog chansen att bara ta det lugnt i solen. Man skulle kanske också ha kunnat tänka sig att det var perfekt löpväder, men jag kände för att bara slappa och då fick det bli så. På kvällen blev det dock en promenad, helt stilla kan jag sällan vara.

 

 

På söndagen inledde jag dagen (väldigt sent) med ett löppass på 10 km. Benen var förvånasvärt pigga och det var helt fantastiska förhållanden: 18 grader, halvmulet/halvsoligt och bara svag vind. Så otroligt skönt att springa. 

 

 

Fortsatte söndagen med ett kombinerat kalas för att fira en 9-åring och en (snart) 33-åring och på kvällen for jag iväg på dagens andra pass på 10 km, denna gång närmare midnatt för att fira sommarsolståndet. Benen var pigga igen, trots att det var dagens andra springtur och t.o.m. andningen funkade bra. Det var inte igår om man säger så...

 

 

Den nya veckan har jag inlett med ett gympass och en midnattspromenad på nästan 11 km. Idag har jag också tänkt träna något, men har ännu inte kommit mig för. Lyckas inte bestämma mig för vad jag ska göra och i vilken ordning. Det är stora beslut att ta såhär på semestern... :)

Publicerad 23.06.2015 kl. 12:15


Ambassadör för

 

Foto: Tor Wennström, Hbl.

 

Jag heter Johanna och jag är en löpare. Faktum är att jag är en ultralöpare. Jag har sprungit ultralopp på upp till 48 timmar och tror inte att det finns någon gräns för hur långt man kan springa. Ni får gärna kontakta mig på: johanna.hedvik [ät] gmail.comPersonbästa:

Halvmaraton 1:36:52 (2013)
Maraton 3:29:26 (2012)
100 km 9:03:43 (2013)
6 timmar 63,054 km (2009)
(Inofficiellt ~68 km (2013))
24 timmar 162,73 km (2010)
(Inofficiellt ~170 km (2012))
48 timmar 251,2436 km (2011)