Dagens nyhet.

31.01.2013 kl. 19:28

Torsdagsspring på hal is.

Jag hade egentligen ingen lust att springa utomhus idag på morgonen, men jag kan ju inte heller låta lite dåligt väder och glashala och/eller sörjiga vägar tvinga i mig på löpbandet, så jag tog tjuren vid hornen och for ut i regnet och slasket där vid 6.45 idag morse.

De två första kilometerna var jag som Bambi på hal is; jag slirade framåt i snigelfart och tyckte väl inte direkt att det var jättekul. Dessutom hade jag bestämt mig för att springa 12 km, så det kändes inte jättemotiverande med 10 km till. Det började dock gå lättare efter ett tag. Det fanns lite mer fäste, så jag kom mig faktiskt framåt också och då känns löpning genast mer meningsfullt. På slutet var det t.o.m sandat, så då sprang jag i 5-fart.

12 km hade jag bestämt mig för och 12 km blev det. Ett riktigt mellanmjölkspass sett till tempot, men man får ju ta förhållandena i beaktan också. Jag hoppas dock att plusgraderna försvinner snart och halkan och snö-vatten-sörjan med dem, för löpningen blir roligare då.
31.01.2013 kl. 15:46

Onsdagsrutinen.

Ni känner ju säkert till min onsdagrutin vid det här laget och idag var inget undantag. Klockan 6.15 vaknade jag av väckarklockans paniklarm och jag var nog inte alls i rätt sömnfas för att stiga upp. En halv timme senare var jag dock på gymmet och inledde BodyBalance-passet, så det krävs inte så himla lång tid att gå från yrvaken till klarvaken.

 

Skippade återigen avslappningen, vilket jag egentligen inte tycker om att göra, för att inte behöva stressa till jobbet och idag kom jag faktiskt i riktigt god tid. Dagens två första arbetstimmar är avklarade och nu är jag ledig till klockan 13, då jag jobbar lite igen. Direkt efter jobbet ska jag sen - finally - utnyttja min födelsedagspresent från förra året. Jag ska alltså fixa mina naglar (jag är en nagelbitare, så det behövs). Vardagslyx.

30.01.2013 kl. 11:10

Good run.

Inatt sov jag över åtta timmar och även om jag vaknade flera gånger där mellan 5 och 7 (då jag vanligtvis stiger upp) så var det riktigt skönt att kliva ur sängen först 7.30. Jag for till gymmet nästan direkt, åt bara en banan innan, och jag var lite nervös för mitt planerade pass - det var verkligen farter utanför min komfortzon som jag planerade för.

Dagens pass var alltså ett intervallångpass. Det är ett av mina favoritpass och är ett pass som jag uppfunnit helt själv. För er som inte minns upplägget så går det ut på att man börjar med 5 km i sin tänkta maratonfart och sen fortsätter man med 4 km i maratonfarten minus 10 sek/km, sen 3 km i maratonfart minus 20 sek/km, sen 2 km i maratonfart minus 30 sek/km och till sist 1 km i maratonfart minus 40 sek/km. Mellan intervallerna kör man 1 km joggvila.För min del blev det 2 km progressiv uppvärmning (medeltempo 5:35 km), 5 km i 4:41-tempo, 4 km i 4:31-tempo, 3 km i 4:20-tempo, 2 km i 4:10-tempo och 1 km i 4:00-tempo. Joggvilan gick i 6:00-fart. Nerjoggen på 2 km blev i 5:40-tempo. Totalt sprang jag alltså ihop 23 km på 1:53:30 (4:56/km).

Det gick betydligt lättare än jag trott, men jag var så dyblöt av svett efteråt att jag antagligen hade kunnat vrida ut någon liter ur tröjan och håret. Jag vet förstås att passet skulle ha varit tyngre utomhus (speciellt idag då det är plusgrader och halt), men det känns ändå bra att ha klarat av det på löpband i alla fall. Kanske jag kan få till ett bra maraton i år i alla fall.
29.01.2013 kl. 10:32

Lite styrketräning på det.

Med dagens utbud på träningsappar behöver man ju aldrig mer komponera ett eget styrketräningpass. Idag körde jag Nike Training Club: 15 minuter Ab Burner och 15 minuter Back Definer (med lite modifikation). Ganska lagom träning för mage och rygg.


Mörk och suddig bild, men det är mörkt och suddigt i vår lägenhet.

Jag kommer antagligen att ha träningsvärk i magen imorgon. Ryggen är jag rätt så stark i och den brukar klara sig rätt så bra undan träningsvärk, men magmusklerna har jag inte tränat på ganska länge så det lär nog märkas.

Imorgon börjar jag jobba senare än vanligt, så jag har lite planer på ett något längre löppass. Jag har däremot ingen lust alls att avverka det utomhus för det är verkligen värsta sortens väder ute, så jag tänkte faktiskt inviga löpbandssäsongen imorgon. Jag har faktiskt inte sprungit på bandet på evigheter, så det ska nästan bli roligt. I alla fall ska det bli roligt att kunna springa i korta tights och t-shirt och så kan jag springa i mina Nike Free. Däremot kanske inte själva passet blir så roligt, springer man på band måste man ju öka farten lite...
28.01.2013 kl. 21:45

Gäsp.

Måndag igen då och dags för morgonträning i sedvanlig ordning. Har ett möte idag på morgonen och börjar därför tidigare än jag annars gör på måndagarna, så det var bara att masa sig upp ur sängen där vid 5.40 för att hinna springa innan jobbet.

Vädret var lika usligt som igår, med sån där vinande, pinande vind. Jag tar gärna tillbaka förra veckans kyligare, men icke-blåsiga väder... Hade dessutom bakhalt i mina Newton idag och fick ingen fart alls i benen. Pulsen låg dock bättre än igår, så det var ju bra. På det hela taget blev det kanske ett aningen bättre pass än igår, men jag måste säga att jag nog drömde drömmar om barmark hela timmen jag var ute.


Får nog vänta någon månad till på detta...

Den här veckan är lite lättare jobbmässigt, men det är tur för jag har en del jobbrelaterat program utanför normal arbetstid istället. Men jag har i alla fall ett par morgnar den här veckan då jag inte behöver stiga upp i ottan (före 6.00 eller före 5.00 alltså) för att springa, så det ser jag fram emot.
28.01.2013 kl. 07:15

Planer för 2013.

Den senaste månaden, eller kanske lite mer, har jag ofta fått frågan om vad jag har för planer för 2013. Sådär löpmässigt alltså. Vilka tävlingar ska jag springa? Vad satsar jag på? Och svaret är: jag vet inte.

Jag är inte anmäld till ett enda lopp i år. Inte än i alla fall. Jag vet inte alls vad jag vill eller när jag vill. Jag hade ju planer på Spartatahlon, som ni kanske minns, men på något sätt missade jag att anmälan öppnade och sände därför in min anmälan alldeles för sent och kommer med största sannolikhet (typ 99%) inte att få en startplats. Jag har också funderat på ett maraton utomlands typ i april eller så, men jag har inte kommit till skott och anmält mig någonstans. Ytterligare något som jag funderar på är Suomi-juoksu (100 km) i juni. Det har ändå gått tre år sen sist jag deltog i det loppet och vad är oddsen att det skulle bli samma väder igen (tänk Stockholm maraton 2012 så förstår ni. Och vi sprang nattetid.)?

Utöver detta kan man ju hoppa på både det ena och det andra i närheten, men som ni hör har jag inga definitiva planer och det känns både bra och dåligt. Snart måste jag väl börja bestämma mig, men ett tag till kan jag nog vara planlös. Väl?
27.01.2013 kl. 20:52

It makes me that much stronger.

Jag har hela veckan velat av och till angående om jag skulle åka ut till Kvevlax idag och springa Yours truly (50 km) idag eller inte, men eftersom vi var och hälsade på ett annat par igår och kom hem ganska sent, så föll valet ändå på att inte åka. Jag skulle i så fall ha sovit bara kring 7 timmar inatt och jag vill helst sova lite längre nätter på helgerna. Dessutom var vädret idag ingen höjdare, så då är det heller inte lika roligt att springa runt, runt tills man har 50 km.

Istället sov jag alltså längre och vid lunchtid for jag ut på ett eget pass. Pulsen var en bra bit över 100 redan då jag stod still och väntade på satelliterna, men det har jag märkt att den ofta är på söndagar (av någon anledning), så jag ansåg det inte vara så allvarligt. Jag sprang iväg som vanligt och det var verkligen blåsigt och dystert ute. Inte alls som förra söndagen...

Dystert var också min löpning. Pulsen var riktigt, riktigt hög och jag fick stanna ibland för att försöka få ner den. Trots att jag stod stilla gick den aldrig under 130 - och det är väldigt konstigt för att vara jag. Dessutom gjorde magen ont och min mp3-spelare slutade fungera (trots att jag laddat den innan). Ett skitpass alltså.

Krigade mig till 26,3 km på drygt två och en halv timme, men det bästa med dagens pass var definitivt att det tog slut.
27.01.2013 kl. 15:40

Bloppis!

Nu har jag städat ur klädskåpen lite grann och plockat ur en hög med träningskläder som jag tänkte lägga ut här på bloggen. Det fanns ett visst intresse för träningskläder så jag får väl se vad som går åt sig helt enkelt. Priserna går säkert att diskutera. Är man intresserad av något kan man maila mig på johanna.renqvist[at]luukku.com. Om flera är intresserade av samma plagg så har man förtur om man kan hämta plagget (jag rör mig mest på axeln Vörå-Vasa). Vill man ha det postat så betalar man själv postkostnaderna.One Way korta tights (tighta shorts) med lila detaljer (större lila partier på baksidan). Storlek S, men de är mer som ett par M. Nyckelficka baktill. I bra skick. Finns ett par tröjor längre ner som matchar. 7 €.

Noname korta tights. Storlek M, men mer som storlek S. Kortare än shortsen från One Way. Nyckelficka baktill. Helsvarta förutom namnet framtill och logon baktill. Använda en gång. 10 €.

Adidas knälånga tights. Storlek M. I bra skick. Ingen nyckelficka och ingen snörnings i midjan (men bra resår). Helsvarta förutom adidaslogon framtill i vitt. 7 €. SÅLD!

More mile kompressionsstrumpor. Storlek 2-5 (UK), men funkar bra för mig som har storlek 39 i vanliga skor (men storlek 36-38 på strumpor). 5 €.Röhnisch t-shirt, mer för gymbruk än för löpning. Lite lösare modell, riktigt snygg. Fin blå färg med vita, svarta och rosa detaljer. Storlek M. Skrynklig på bilden, men rätar nog ut sig vid användning. Knappt använd alls. 8 €. SÅLD!

Nike run t-shirt. Storlek M. Lite sliten vid sidorna (där vid de rosa detaljerna), men det ser ut att höra till mönstret på sidorna. Slitaget kommer sig av löparryggsäckens midjeband. Tröjan är ganska lite använd. 4 €. SÅLD!
One Way långärmad löpartröja med dragkedja i halsen. Storlek S.  Matchar shortsen ovan (samma lila färg). Har ett par små fläckar mitt på magen, men de är väldigt bleka. Funkar i varje fall bra som lager 2-tröja. 5 €. SÅLD!
More mile t-shirt.  Storlek M ungefär, men en ganska stor M. Knappt använd alls, så i väldigt bra skick. 5 €.

Casall gymtopp med inbyggd sport-bh. Storlek 38. Brottarrygg. Jättesnyggt. Säljer det bara för att jag går så lite på gym numera och det inte funkar så bra till löpning. 8 €. SÅLD!Pro touch långa löpartights och matchande t-shirt. Tightsen i storlek XXS, men de passar på mig som har storlek S eller M på andra tights. Tightsen har snygga detaljer i rosa (samma som tröjan), ljusblått och vitt. Nyckelficka bak och snörning i midjan. Tightsen är i väldigt bra skick. Tröjan är i storlek 36 och har några noppor. 15 € tillsammans. SÅLD!
Phelix tight gymtopp. Storlek M. Blå, vit och grå. Använd kanske en eller två gånger. 7 €. SÅLD!

feel good by OFC sports gymtopp. Storlek S. Rosa, med brottarrygg oh texten feel good på bröstet. Mjukt material som smiter åt bra. Jätteskön och väldigt lite använd. 5 €.

Puma t-shirt. Storlek S. Passar bättre för gym än löpning (sånt material). Jättefin grön färg, som inte riktigt kommer till sin rätt på bilden. 8 €.
Craft t-shirt. Storlek 36. Använd en del, men det syns inte alls. 5 €.

Raiski t-shirt för gymmet. Storlek 34. Tight. Ser vit ut på bilden, men är ljusgul. Har blivit lite grådaskig i tvätten, men annars i gott skick. 5 €.

Reebok t-shirt för gymmet. Storlek 38/M. Lite använd och i jättebra skick. 7 €.Newline tunn löparjacka. Storlek L. Vindtät med dragsko i resåren längst ner så den inte åker upp. Har inget foder alls, utan är faktiskt riktigt tunn. 5 €. SÅLD!Northbrook underställ. Storlek 38. 100% polyester. I väldigt gott skick. 8 € tillsammans. SÅLD!Nike Run långärmad tröja. Storlek M, rätt så stor. Skönt och följsamt material. Använd endast ett par gånger. I nyskick! 10 €. SÅLD!

Röhnish t-shirt. Storlek S (ganska kort). Jättefint och väldigt lite använt. 8 €.
Craft 3/4-tights. Storlek M. Ingen snörning i midjan, men resåren är mycket bra. Nästan som kompressionstights. Nyckelficka bak. Använda en hel del, logon på benet är lite nött, men annars syns inget slitage. 7 €.

Nike 3/4-tights. Storlek XS, men väldigt stora sådana (motsvarar nästan M skulle jag säga). Ingen snörning i midjan, ingen nyckelficka heller. Passar för gymbruk och sitter bra på benen. Tighta, men känns lösa. 8 €.Odlo tunn underställströja. Storlek S. Byxorna har hål på knäna som repat ner längs benen, men tröjan är i utomordentligt skick. 5 €.

More mile kompressionstights. Storlek UK10, motsvarar S/M. Helt okej kompressionseffekt (jämfört med andra kompressionstights), funkar OK att springa i (ingen snörning i midjan, men resåren är bra), men jag har använt dem mest till återhämtning. 10 €.Nike t-shirt. Storlek XS. Väldigt lite använd, som ny. Riktigt snygg. 8 €.

One Way t-shirt. Storlek S. Matchar shortsen på första bilden. Har en liten fläck nära logon på framsidan och en mycket blek fläck längre ner. Kan nog gå bort med en bra fläckborttagare. Annars i gott skick, knappt använd. 4 €.Nike split-shorts. Storlek XS, men det är herrstorlek så motsvarar mer S-M för damer. Använda en gång. 8 €. SÅLD!

Craft reflexväst. Storlek S, en ganska stor sådan. Använd en säsong ungefär och tvättad en gång. 8 €.
26.01.2013 kl. 15:05

Oops, I did it again.

Idag upprepade jag förra veckans bedrift, men jag drev det ytterligare lite längre och steg upp före 5 idag morse för att hinna med ett lite längre pass före jobbet. Jag hade inte sovit speciellt många timmar, men eftersom det är veckans sista arbetsdag så funkar det nog ändå.

 

Det var -10 grader kallt idag igen, men det kändes kallare på många ställen. Det var riktigt vackert i månljuset och lampskenet för snön glittrade extra mycket idag, både i träden och på marken. Jag hann med drygt 17,5 km på 100 minuter och mjukade nog upp mina träningsvärksstela ben en aning, men nu, några timmar efteråt, är de lika stela igen.

25.01.2013 kl. 10:02

Trendigt (i alla fall 2011).

Igår kväll tränade jag lite styrketräning hemma. Sisådär två år efter alla andra så laddade jag ner Nike Training Club -appen (jag har inte haft någon Apple-maskin eller Android-device förrän jag fick min surfplatta i julas, min smartphone har Symbian som operativsystem och till Symbian finns inte NTC, men nu är jag i alla fall med i klubben) och igår körde jag första passen. Jag testade på Cardio Burst (15 min) och Butt Buster (15 min). Det kändes rätt så effektivt och övningarna funkade bra att köra hemma på liten yta. Hade ingen medicinboll, men en kettlebell gick bra och hopprep kan man ju improvisera att man håller i händerna.

Då jag vaknade idag kände jag av en skön träningsvärk i rumpan. Under dagen har den där sköna träningsvärken gått över i en lite mindre skön variant och den har dessutom spridit sig till resten av benen. Jag är med andra ord inte så bra på att köra styrketräning för ben...


Hemmaträning på yogamattan.

Idag morse fortsatte jag att träna och for iväg med Heidi på en morgonrunda där strax före 7. Det var -10 grader här där vi bor, men det kändes betydligt kallare under rundans gång. Mina nya vintertights funkade dock bra (satt bra på, hasade inte ner, bra reflektiva detaljer), men lite kall blev jag nog. Det var knappast tightsens fel, jag borde bara ha haft mameluckerna på mig också.

Det blev i alla fall 11 km i ungefär 5:30-fart och vi hann som vanligt prata om både det ena och det andra. Skönt sätt att umgås med vänner helt enkelt!
24.01.2013 kl. 16:08

Lite nytt, mest svart.

Förra torsdagen la jag in en beställning på lite smått och gott från England och idag fick jag paket. Mina vintertights går det snart hål på, så jag beställde ett par nya sådana (de hade jättebra priser på Sugois vintertights!). Dessutom blev det några träningströjor, men till skillnad från annars så blev det mesta i svart.


Vintertightsen.

Har inte testat Sugois kläder tidigare, men jag såg märket i USA (tyckte det var dyrt). Tightsen kändes mycket bra på, men imorgon ska jag testa dem "in action".
Tröjorna. Den sista är lila, inte rosa.

Anledningen till att jag beställde svarta tröjor är faktiskt den att jag inte har några. Dessutom måste jag ju ha något neutralt så att det passar med tightsen som är på kommande. Jag gillar färg, men jag tycker också om det stilrena.

Sambon tyckte dock att jag nu också borde göra mig av med motsvarande mängd "gamla" träningskläder, så jag kanske borde anordna ett bloppis. Finns det intresse för bättre begagnade träningskläder, i storlek XS-S-M? Det jag skulle sälja är i bra skick!
23.01.2013 kl. 19:48

Effektiv som tusan.

Känner mig riktigt effektiv idag, trots att jag kanske inte åstadkommit speciellt mycket. Steg upp 6.15 och for iväg till gymmet på BodyBalance, likt en vanlig onsdag. Det blev 50 minuter också denna vecka (ingen avslutande avslappning) eftersom det gått extremt långsamt på vägarna den senaste tiden och jag tycker egentligen inte alls om att vara stressad på väg till jobbet.

 

På jobbet har jag sen varit riktigt effektiv och fått gjort både det ena och det andra. Dessutom hann jag in en sväng till min farmor för att hämta hem lite av vår bärskörd från i höstas. Få se om jag lyckas hålla effektiviteten vid liv under kvällen också.

23.01.2013 kl. 13:39

I väntans tider.

Förra vecken fick jag en förfrågan om jag ville ha ett litet bloggsamarbete med Zalando, och eftersom de ju faktiskt har en hel del träningskläder (mer än jag visste om!) så tänkte jag att det nog skulle passa sig bra. Jag har alltså gjort ett litet provköp och kommer att skriva om det här på bloggen. Jag är inte tvingad att skriva något positivt, utan tänkte utvärdera Zalando som webshop helt enkelt.

Idag la jag in beställningen på tightsen jag spanade in förra veckan. Igår var de slut i min storlek, men idag fanns det plötsligt ett par så jag slog till.


De här tightsen har jag beställt. Tänkte våga prova något annat än helsvart.

Hittills har allt funkat smidigt, men jag har ju bara beställt än så länge. Det var i alla fall inget krångel med den saken, trots att jag inte var kund sen tidigare. Jag gillar också att både frakten och returen är gratis, för speciellt frakten kan bli riktigt dyr på vissa webshoppar. Sortimentet var överraskande bra. Det fanns massor av fina gymkläder (färggranna toppar, snygga sport-bh:ar o.s.v) men också en hel del för löpning. Priserna står sig också bra i jämförelse med andra inhemska sportbutiker och just nu är det dessutom rea så man kan fynda en del.

Sen när jag får min produkt kommer jag också att lotta ut ett presentkort till Zalando till en av mina läsare, så det kan ni se fram emot. Leveranstiden är utlovad till 4-6 vardagar, så vi får väl se när mitt paket anländer.
22.01.2013 kl. 21:26

Mellanmjölk och vinterpromenad.

En vanlig morgon börjar med en vanlig löprunda. Det var bara minus fem grader ute idag, men det kändes kallt ändå. Sprang i lagom takt idag, men benen kändes rätt så trötta, vilket säkert beror på att jag både i söndags och igår tog i lite extra då jag sprang. Det borde ju ge resultat förr eller senare, men idag var det lagom med ett mellanmjölkspass.

 

Jag var hemma igen efter 10,66 km på 60 minuter och trots att jag hade ganska gott om tid så var jag ganska sen då jag skulle iväg till jobbet. På jobbet började jag dagen med att ta en promenad på 50 minuter med ett gäng tonårspojkar. Det var otroligt vackert väder, men det var också riktigt kallt. -12 grader sa termometern, men det kändes mycket kallare. Jag var klädd som för en polarexpedition, men frös ändå och då var jag nog den som hade mest kläder på sig. Ganska fantastiskt ändå att kunna få betalt för att promenera i vackert vinterväder.

22.01.2013 kl. 14:49

 

Foto: Tor Wennström, Hbl.

 

Jag heter Johanna och jag är en löpare. Faktum är att jag är en ultralöpare. Jag har sprungit ultralopp på upp till 48 timmar och tror inte att det finns någon gräns för hur långt man kan springa. Ni får gärna kontakta mig på: johanna.hedvik [ät] gmail.comPersonbästa:

Halvmaraton 1:36:52 (2013)
Maraton 3:29:26 (2012)
100 km 9:03:43 (2013)
6 timmar 63,054 km (2009)
(Inofficiellt ~68 km (2013))
24 timmar 162,73 km (2010)
(Inofficiellt ~170 km (2012))
48 timmar 251,2436 km (2011)