Sommaren kom. Och for?

Vi har faktiskt fått njuta av ett par sommardagar här och eftersom man aldrig vet om det också blir de enda riktiga sommardagarna så har jag inte spenderat tid vid datorn, utan istället varit ute ganska mycket, förutom på torsdagen då jag spenderade över två timmar på gymmet och slet ihop till sammanlagt över 1000 repetitioner av olika övningar för rygg och axlar. 

 

Njöt i alla fall av vädret efter gymmet. Ensam på en brygga med fötterna i vattnet.

 

På fredagen sprang jag ett mysigt pass helt utan pulsklocka och andra "tekniska hjälpmedel". Det var varmt och soligt och jätteskönt att tassa fram. Borde lämna hem pulsklockan oftare på de där myspassen, för det spelar ju faktiskt ingen som helst roll hur fort det går och intensiteten går att reglera utan att man ser pulsen hela tiden.

 

Efter myspass kan man lägga sig ner i en park och njuta av solen. Livskvalitet!

 

Lördagen var bröllopsdag, men bröllopet började först på eftermiddagen så jag hann springa tusingar på förmiddagen. Sex stycken, slitiga och jobbiga, men jag är glad att jag genomförde. De går inte på under fyra minuter som de gjorde förr, men någon gång kanske jag kommer dit igen. Ska bara skala av några seknunder först. Avslutade intervallpasset med årets första dopp i havet och det var ju jättevarmt och skönt! Älskar att kunna avsluta svettiga löppass på det sättet!

 

Intervaller runt Metviken.

 

Idag har jag och mannen tagit med oss Muffins till Bötombergen i Kristinestad för att vandra i skogen. Vandringslederna där var inte speciellt bra utmärkta, speciellt inte var de skulle börja, så vi har nog vandrat kors och tvärs längs skidspår, skogsstigar, vandringsleder och skogsbilvägar, men det blev knappa två timmar i skogen i alla fall och jag fick en hel del löpskolning och terränglöpning utförd också, sådär i fartleksanda då jag stannade och väntade in mannen emellanåt.

 

Skogshunden älskar nya vandringsleder.

 

 

05.07.2015 kl. 22:25

Stoppa pressarna! Jag har yogat!

Idag är ingen vanlig dag för idag är dagen då jag...

 1. ...har yogat. Deltog i en yinyogaklass utomhus vid stranden, anordnad av Wasa Yoga center och som fungerar enligt "betala-vad-du-vill"-principen. Och det gick ganska bra.
 2. ...har gått på ett core-pass på gymmet. Jag har inte gått på ett lett pass på gymmet på över ett år, och det är ännu längre sen jag gick på core (mycket fint rim!), så det var väldigt ovanligt. Borde nog gå oftare, men det känns som att mina höftböjare inte gillar det.
 3. ...har gått på ett foamroller-pass. Jag har ju två (eller egentligen tre) foamrollers hemma, men använder dem mycket sparsamt. Nu i sommar har gymmet infört 30 minuters pass och det är ju en lagom lång tid att orka stå ut, men mycket längre än jag får till hemma. Skulle gärna ha rullat ryggen mer än benen, men det får bli en annan gång. Ska troligen gå nästa vecka igen!

 

Så, säg inte att jag inte kan överraska ;)

 

 

(Sprang lite också, för att inte vara allt för oförutsägbar. Måste ju upprätthålla nån sorts balans, liksom).

01.07.2015 kl. 22:18

30. Länkkärlek.

Sista dagen på bloggutmaningen och jag har alltså för första gången på länge bloggat dagligen i en hel månad.Den sista dagen är det alltså dags att ge lite länkkärlek och jag tänkte lista en del av de bloggar jag läser regelbundet (utan inbördes ordning):

 

 • Petra Månström (gillar verkligen att hon skriver så ärligt om sin graviditet nu och att det faktiskt inte är ett så självklart och rosenrött tillstånd att befinna sig i)
 • Träningsblogga-Ida (som är i New York nu och jag borde ju vara där jag också - hon kommer ha det fantastiskt)
 • Daniela Krooks (min fina kusin som debuterade i bikinifitness i april och är superstark)
 • Heidi tränar (snart dags för debut på halvironman - spännande!)
 • För skojs skull (Kari har just simmat över Engelska kanalen med sitt stafettlag och planerar massa löpäventyr i sommar, dessutom är hon gift med bästa Torkel som jag faktiskt delat säng med för ett par år sen, haha)
 • Rund är också en form (Malin skriver ofta om mysiga löppass i skogen som till och med får mig att vilja springa lite trail)
 • Men Mia! (hon är supersnabb och superstark och superrolig)
30.06.2015 kl. 18:13

29. Ett mål jag missat.

Jag tror jag har nämnt i något tidigare skede att jag är mycket bra på att sätta upp höga mål. Jag vill väl helt enkelt inte riskera att sätta ribban för lågt. Det här leder dock till att jag har missat en hel del mål också, som t.ex. i år i Rotterdam (fick magproblem) och i år i Kokkola Ultrarun 6 h (fick andningsproblem). 

 

Missat mål i Rotterdam. Det grämer mig dock inte så mycket som bilden kan ge sken av.

 

Ett mål som jag dock ännu är "besviken" över att inte ha klarat av är att gå under 9 timmar på 100 km. Det var målet år 2013 och jag missade det med knappt 4 minuter. Det var fortfarande en mycket bra tid och en förbättring av mitt personbästa (som var satt bara 10 månader tidigare) med 36 minuter, så jag var inte missnöjd efteråt, men eftersom jag sedan dess har dragits med andningssvårigheter och börjat tro att jag kanske aldrig kommer att komma i den formen igen så grämer det mig en aning att ha varit så nära, men ändå så långt borta.

 

Trött. Nöjd. Besviken. Trött. Hungrig. Allt i ett liksom. 

 

Jag hoppas ju förstås att jag kommer att bli kvitt de här andningsproblemen och ännu lyckas komma tillbaka till samma form som jag var i 2013 (och allra helst bli ännu bättre ;)), men om det inte blir så, så är jag i alla fall tacksam att jag kan springa överhuvudtaget.

29.06.2015 kl. 18:16

28. Därför skriver jag.

Jag har alltid tyckt om att uttrycka mig i skriftlig form och det är väl där som grunden ligger till varför jag skriver blogg idag. Jag har inte alltid motivation och inspiration till att skriva (därav den här utmaningen också), men jag formulerar dagligen texter i mitt huvud (av vilka 95% aldrig skrivs ner och publiceras). 

 

Det är roligt att kunna gå tillbaka i bloggen och se vad jag gjort under en viss period i mitt liv. Allt kommer ju inte fram i en sån här nischad blogg förstås, men jag kan ändå minnas en hel del bara genom att läsa gamla inlägg. Jag skulle nog heller aldrig fotografera något om jag inte skulle ha bloggen/instagram, trots att jag tycker om att ha bilderna i efterhand.

 

Dock skulle jag knappast skriva blogg om det inte vore för att den skulle bli läst. Jag tycker om att kunna ha en viss interaktion på bloggen i och med kommentarer och det finns en del människor jag lärt känna helt via bloggen, vilket är roligt. Så för att summera skriver jag till stor del för mig själv, men det skulle inte vara i det här formatet utan er.

28.06.2015 kl. 20:09

27. Om tio år.

Det känns inte alls speciellt lätt att fundera ut hur jag vill/tror att mitt liv kommer se ut om 10 år. De senaste tio åren har det hänt en hel del, men så borde väl också åren mellan 17 och 27 vara ganska händelserika. Jag inbillar mig att de kommande tio åren inte kommer att innehålla lika många "stora" händelser.*

 

Jag hoppas att jag om tio år kommer att ha bott någon annanstans än här i Österbotten, helt utomlands. Kanske till och med fortfarande bo någon annanstans. Jag hoppas att jag fortfarande kommer att vara gift (med samma man) och fortfarande jobba som lärare. Jag hoppas (på ett orealistiskt och naivt sätt) att min finaste Muffins ännu finns hos oss och jag hoppas att jag fortfarande springer. Hoppas dessutom att jag kan springa (och andas) obehindrat. 

 

Tio år kommer att gå snabbare än jag tror, men det är väl så att bli äldre.

 

*Menar alltså händelser i stil med första riktiga sommarjobbet (17, träffa min man (17), bli myndig (18), ta studenten (19), köpa lägenhet och skaffa hund (19), börja springa och träna (19), börja jobba som lärare (20), ta examen från universitetet (24), börja jobba "på riktigt" (24), gifta mig (25)...

27.06.2015 kl. 19:11

26. Utomlandsträning.

Utomlandsträning - ja, tack! 

 

Åker jag utomlands så tränar (=springer) jag alltid där. Det är kanske den allra bästa träningen, sett sådär till njutning i alla fall. Det är alltid roligt att springa på nya ställen och för mig blir utomlandsträningen ofta kravlös och njutningsfull.

 

Amsterdam.

 

Barcelona.

 

Central Park i New York.

 

Stockholm

 

Geneve.

 

Tallinn.

 

Annecy.

 

 

Jag har dock också varit på träningsläger utomlands, där det var frågan om mer än bara sightseeing och lätta distanspass, och jag har också både sprungit hårda pass och tävlingar utomlands, så allt är inte lättsam upplevelselöpning.

 

Maraton i Rotterdam.

 

Maraton i Hamburg.

 

Nyårslopp på 10 km i Barcelona. 

 

Ultralopp (212 km) runt Balatonsjön i Ungern.

 

Maximalt Med Mjölksyra (en timme upp- och nerför slalombacken så många varv man hinner), i Surahammar i Sverige.

 

Träningsläger på Algarvekusten, Portugal.

 

26.06.2015 kl. 18:23

25. Sporter jag utövat.

Många av rubrikerna i den här bloggutmaningen går in i varandra och därför har jag redan varit inne och nosat på dagens tema också. Som ni säkert vet vid det här laget så är löpning en relativt ny bekantskap i mitt liv, men jag var inte helt inaktiv innan det heller.

 

Min första sportbekantskap var med friidrotten. Jag tävlade i lokala friidrottstävlingar och tränade också lite mer aktivt några somrar då jag var barn. Jag har nog tävlat i alla friidrottsgrenar, med undantag för stavhopp och häcklöpning som jag bara testat på någong gång.

 

Jag har också prövat på att träna redskapsgymnastik och dans i unga år. Jag gillade att dansa, men det fanns ingen dansskola där jag växte upp, så den kurs jag gick återkom inte och där slutade det intresset.

 

Som barn tränade och tävlade jag också i längdskidåkning några vintrar. Inte speciellt seriöst och det var inte något jag fastnade för, utan jag har spenderat resten av livet med att tycka mycket illa om längdskidåkning.

 

Som 7-åring började jag spela fotboll och jag höll på aktivt tills jag var 16 eller så, efter det har jag haft ett on-off-förhållande med fotbollen med comeback-säsonger då jag var 18 och då jag var 21. Sen dess har det varit off, men man ska aldrig säga aldrig... Via fotbollen har jag också spelat innebandy i flera år, då juniorfotbollslagen här i nejden spelade innebandy på vintrarna innan alla fina bollhallar byggdes.

 

Löpningen hittade jag 2007 och har hållit fast vid den, samtidigt som jag började gå på gym. Styrketräningen blev gruppträning som blev styrketräning igen. 2013 började jag också cykla.

 

25.06.2015 kl. 17:51

24. Träningsmagi.

Alltså, jag har blivit lite allergisk mot att beskriva pass som magiska. Jag förstår att man ibland vill ta till något annat än att det kändes bra och så, men jag upplever att det gått lite inflation i ordet magisk och vilka pass som helst beskrivs som magiska.

 

Nåja, om vi ändå ska prata träningsmagi så är det (ju) de där löppassen då allt stämmer. Lätta ben, perfekt andning, gärna också perfekt väder. Flow. Runner's high. 

 

"Magisk" solnedgång, klockan 23.10 igår kväll.

24.06.2015 kl. 20:48

23. Saker som ger mig energi.

 • Träning i allmänhet
 • Löpning i synnerhet
 • Löpning på nya ställen
 • En perfekt dag på jobbet med bästa kollegorna och härliga elever
 • Solsken, speciellt morgonsol på våren eller bleka solstrålar i november
 • Tid för mig själv, asocial tid
 • Resor
 • Sovmorgnar
 • Promenader i skogen med min man och min hund


Sådär bland annat...

23.06.2015 kl. 18:00

Midsommarträning.

Jag kan inte riktigt fatta att midsommaren redan är förbi. Vet inte riktigt vart de här veckorna i juni tagit vägen, för jag har inte fått speciellt mycket uträttat. Men kanske det är så det ska vara då man har semester.

 

Midsommaren var lugn, men en del träning fick jag in. Smygstartade på torsdagen med ett gympass och årets första intervallpass på bana, tillsammans med Ella. Vi körde rörlighetsövningar/löpskolningar med hjälp av några häckar, innan vi drog av ett pyramidpass (2x(100 m + 200 m + 300 m + 400 m + 300 m + 200 m + 100 m)). Jag hade varken pigga ben eller andning som funkade, men det kändes bra efteråt i alla fall.

 

Kanske snart borde uppdatera mina Saucony Grid Type A3 till Type A6...

 

På midsommarafton inledde jag cykelsäsongen (bara tre månader senare än ifjol...) och cyklade hem till mina föräldrar i Vörå. Det blev 55 km på lite drygt 2 timmar och även om vissa kroppsdelar var lite ovana vid cykling så gick det riktigt bra och förhållandena var rätt så ideala för cykling.

 

Cykeln jag försummar trots att vägarna varit cykeldugliga läääääänge.

 

Midsommardagen blev en mycket, mycket lugn historia. Det var soligt, rätt så varmt och i princip vindstilla, så jag tog chansen att bara ta det lugnt i solen. Man skulle kanske också ha kunnat tänka sig att det var perfekt löpväder, men jag kände för att bara slappa och då fick det bli så. På kvällen blev det dock en promenad, helt stilla kan jag sällan vara.

 

 

På söndagen inledde jag dagen (väldigt sent) med ett löppass på 10 km. Benen var förvånasvärt pigga och det var helt fantastiska förhållanden: 18 grader, halvmulet/halvsoligt och bara svag vind. Så otroligt skönt att springa. 

 

 

Fortsatte söndagen med ett kombinerat kalas för att fira en 9-åring och en (snart) 33-åring och på kvällen for jag iväg på dagens andra pass på 10 km, denna gång närmare midnatt för att fira sommarsolståndet. Benen var pigga igen, trots att det var dagens andra springtur och t.o.m. andningen funkade bra. Det var inte igår om man säger så...

 

 

Den nya veckan har jag inlett med ett gympass och en midnattspromenad på nästan 11 km. Idag har jag också tänkt träna något, men har ännu inte kommit mig för. Lyckas inte bestämma mig för vad jag ska göra och i vilken ordning. Det är stora beslut att ta såhär på semestern... :)

23.06.2015 kl. 12:15

22. Ett intervallpass.

Ni vet ju säkert att det finns Olgor. Intervall-olgorna alltså. Det är intervaller som man springer växelvis ovanför och under mjöksyretröskeln. De har fått sitt namn efter Olga Bondarenko (bl.a. OS-guld på 10 000 m, 1988).

 

Jag har ett eget intervallpass: Johannan. Mitt mål är att det också ska bli ett begrepp ;) Nå, skämt åsido så är det ett pass som i alla fall för mig har fungerat bra som fingervisning ifall min tänkta maratonfart varit den rätta. Genom att springa passet som förberedelse inför ett maraton kan jag alltså ganska bra avgöra om jag kommer att nå mitt mål eller inte. Testa gärna om det stämmer för dig också!

 

Johannan

 • Uppvärmning (2-3 km) i lugn fart
 • Intervall 1: 5 km i din tänkta maratonfart (t.ex. 5:00/km)
 • Joggvila 1 km
 • Intervall 2: 4 km 10 sekunder snabbare än din tänkta maratonfart (t.ex. 4:50/km)
 • Joggvila 1 km
 • Intervall 3: 3 km 20 sekunder snabbare än din tänkta maratonfart (t.ex. 4:40/km)
 • Joggvila 1 km
 • Intervall 4: 2 km 30 sekunder snabbare än din tänkta maratonfart (t.ex. 4:30/km)
 • Joggvila 1 km
 • Intervall 5: 1 km i fri fart, dock minst 40 sekunder snabbare än din tänkta maratonfart (t.ex. 4:20/km eller snabbare)
 • Nerjogg (1-3 km) i lugn fart

 

Det blir alltså ett ganska långt och tufft pass, men samtidigt ett riktigt bra pass som ger bra självförtroende om det går bra. Så är det i alla fall för mig.

22.06.2015 kl. 12:00

21. Efter träning.

Vad jag gör efter träning skiljer sig ganska ofta från dag till dag. Jag tränar ofta på morgonen då jag jobbar och då är det bråttom efter träning; det ska duschas och fixas så iväg till jobbet. Räknar ofta med minsta möjliga tidsmarginal, så därför blir det stressigt. Men det fungerar och jag trivs egentligen riktigt bra med det, det får mig att känna mig effektiv.

 

 

Det jag oftast vill ha efter ett löppass är något kolsyrat. Jag längtar ofta massor efter något kolsyrat att dricka och det brukar vara underbart, speciellt efter långpass (men också andra pass). 

 

Efter styrketräingspass på gymmet tar jag oftast en proteinbar på vägen hem (jag har 2 kilometers promenad hem). Ofta går det inte lika snabbt att gå hem som det går att gå dit (inte om passet varit bra :)) och jag har sällan eller aldrig mat som väntar på mig därhemma, så post-workout behövs.

 

 

Det ideala för mig att kunna göra efter träning, speciellt efter hård träning, är att kunna återhämta mig i soffan och nu när jag har semester har jag oftare än annars tid med sådan lyx. Jag har fortfarande inte kunnat släppa all stress, så den återhämtningen är viktig nu då jag känner att jag faktiskt behöver mer återhämtningen mellan passen än vanligt. Som tur är har jag många veckor kvar av min semester.

21.06.2015 kl. 12:00

20. En träningsform jag älskar.

Min blogg heter Curro ergo sum - Jag springer alltså finns jag, så det är ju ganska uppebart att en träningsform jag älskar är löpning.

 

 

Jag har fortfarande inget bra svar på varför jag en gång i tiderna (2007) började springa. Jag var ju en springhatare av rang, men av någon anledning fann jag mig själv på löpbandet gång efter gång. Hur det kom sig skulle jag gärna veta eller minnas nu i efterhand.

 

Jag gillar löpningen för att det är enkelt. Jag kan springa var som helst, när som helst. Jag tycker om känslan efter löpning och speciellt efter bra och hårda pass. Jag tycker om att överträffa mig själv och mina förväntningar; springa snabbare eller längre än någonsin, eller bara bättre än väntat. Jag älskar känslan man får då allt bara flyter på som det ska under ett löppass; andningen är med, benen är med ... allt bara fungerar. 

 

 

Det finns förstås andra träningsformer jag är väldigt förtjust i också, men jag är övertygad om att det är löpningen jag kommer hålla fast i hårdast.

20.06.2015 kl. 12:00

19. Hur min träning förändrar mig.

Jag kan inte direkt säga att min träning förändrar mig fysiskt speciellt mycket. Styrketräningen ger mig lite mer muskler förstås och jag brukar nog stå och flexa mina nya ryggmuskler i spegeln, men folk som ser mig "fullt påklädd" i jobbet eller så ser nog inga större förändringar.

 

Ibland försöker jag fånga mina ryggmuskler på bild, men det har hittills inte lyckats speciellt bra, för det är ju inga megamuskler. Ännu :D

 

Den stora påverkan som min träning har är psykisk. Om jag har för många dagars paus från träningen blir jag garanterat sur, arg och irriterad. Och rastlös. Troligtvis skulle jag också vara deprimerad om jag inte hade träningen. Jag har nog träningen att tacka för att jag klarat av det senaste året och alla motgångar som det bjudit på till exempel. Skulle jag inte ha haft träningen skulle jag antagligen ha gått under i oktober. 

 

Lyckligare med träning.

19.06.2015 kl. 12:00

 

Foto: Tor Wennström, Hbl.

 

Jag heter Johanna och jag är en löpare. Faktum är att jag är en ultralöpare. Jag har sprungit ultralopp på upp till 48 timmar och tror inte att det finns någon gräns för hur långt man kan springa. Ni får gärna kontakta mig på: johanna.hedvik [ät] gmail.comPersonbästa:

Halvmaraton 1:36:52 (2013)
Maraton 3:29:26 (2012)
100 km 9:03:43 (2013)
6 timmar 63,054 km (2009)
(Inofficiellt ~68 km (2013))
24 timmar 162,73 km (2010)
(Inofficiellt ~170 km (2012))
48 timmar 251,2436 km (2011)