Istället för energigel.

24.04.2015 kl. 16:20

Det börjar vara högsäsong för löptävlingar och ju längre lopp desto större behov har man av att få i sig extra energi också under tävlingen. Om du är som jag, och alltså har en mage som inte tål sportdrycker och gel, eller om du helt enkelt inte gillar smaken av maltodextrin, fruktos och smakämnen så tänkte jag nu berätta lite om vad jag brukar använda istället för energigel.

 

På många längre lopp brukar det finnas bananbitar, russin och saltgurka på en del av vätskestationerna och sådana former av energi funkar bra för mig, också under löpning. Banan är en bra energikälla med olika typer av kolhydrater och en del mineraler (t.ex. kalium). Men sen finns det ju lopp, t.ex. Rotterdam marathon, där sånt inte finns...

 

Man blir lite ledsen då det inte finns bananer på vätskestationerna.

 

På mina 100 kilometers lopp har jag kört på att varva blåbärssoppa och resorb. Det har funkat bra då loppen gått på rundbana (2 kilometers varv och 5 kilometers varv) och jag har då kunnat ta en flaska i farten och hålla den i handen i ett varv. På de här loppen har jag alltså haft egen support och det funkar inte lika bra på ett maraton eftersom loppen oftast inte går på relativt korta rundbanor.

 

Det som jag troligtvis kommer att ersätta gelen med på nästa maraton där det inte finns annan energi att tillgå är barnsmoothies i klämpåse. Jag har många gånger haft med dessa på träning och jag tycker de är både goda, lätta att få i sig och dessutom skapar de inga som helst magproblem. 

 

Jag har hört att många tycker att de innehåller för lite energi, men där vill jag påpeka att det nog är väldigt stor skillnad på olika sorter. Ella's kitchen, som har många olika smaker, har påsar på allt från 52 kcal/påse till 120 kcal/påse, så jag tycker nog att energimängden är ganska tillräcklig.

 

 

På bilden ovan finns alltså en helt vanlig gel från Maxim. Den innehåller 83 kcal (21 gram kolhydrater). Där finns också en fruksmoothie från Ella's kitchen. Det är inte den mest energirika, men inte heller den minst energirika. Påsen innehåller 87 kcal (2,7 gram fett, 14 gram kolhydrater, 0,8 gram protein). Energimängden är alltså ganska lika, men mitt val är enkelt; fruksmoothien smakar bättre, funkar för min mage, och innehåller även lite fett och protein (med betoning på lite). Dessutom är den ekologisk. Den är visserligen något större i formatet än gelen, men den är ändå mitt förstahandsval.

 

Vad funkar för dig?

 

 

Kommentarer (6)
Spamfilter
Skriv siffran 4 med bokstäver:
Jag är perfektionist och min utgångspunkt är att vara helt självförsörjande och definiera allt fullständigt från början till slut. På kortdistans, upp till 30 km ;-) behöver man varken dricka eller äta och då blir det inget besvär på grund av det. På medeldistans (marathon), är det på gränsen att man klarar att köra loppet som ett one-shot, men här är det bäst att ha planerat allt i minsta detalj och ha egen support (hade det aldrig på maran men skulle inte springa en till utan att ha det). Och ultra (långdistans), ja jag skulle inte köra någon sådan tävling utan egen support med dryck som fungerar. Ser inget vettigt behov av mat alls. Har järnkista, men skulle inte inta något med fibrer, inte något riktigt starkt (typ läskigt stark citrondryck) eller fett alls sänker syreupptagningsförmågan). Ser inte heller vad proteiner gör för nytta i en tävling, det är snabba kolhydrater som gäller. Man behöver inte köpa dyr sportdryck, man kan lätt blanda ihop sin egen ;-)
Fredric24.04.15 kl. 21:40
För mig är det stor skillnad på starttiden för loppet. Om loppet går på morgonen så klarar jag inte mer än typ ett halvmaraton innan energin är slut för jag klarar inte av att äta speciellt mycket innan loppet. Om det startar senare på dan går det nog bättre. Ultra har jag aldrig kört utan egen support, men på maraton är det himla svårt att ordna då jag inte har ett helt fotbollslag att ta till ;) För mig funkar det i alla fall bättre om det inte är endast snabba kolhydrater som jag får i mig, utan gärna också lite fibrer (inte mycket, men typ det som finns i blåbärssoppa :)) och lite fett. Men huvudsaken är ju att man vet vad som funkar för en själv :)
26.04.15 21:04
Kirjoitan nyt suomeksi, kun se luonnistuu paremmin. Oon vasta vähän aikaa lukenut sun blogia ja hetki sitten siirryin ihan seuraamaan, kun kiinnostaa pidempien matkojen juokseminen ja kirjoitat kivasti :) ja lisäksi on kiva lukea ruotsiksi, vaikka se ei ookaan mun äidinkieli :) mutta siis, asiaan. Juuri eilen huomasin pidemmällä lenkillä (28km) kun mulla oli urheilujuomaa, että ehkä se ei oo myöskään mulle paras. Ajattelisin et siitä glukoosista tulee ilmaan mahaan tai jotain vastaavaa ja mietin että mitä ihmettä otan maratonille mukaan jos geelit ja urheilujuomat ei ookaan mulle sopivia. Tässä siis kaipaamani vastaus :) Kiitos :)
Aurora24.04.15 kl. 21:44
Kiitos kommentistasi ja tosi kiva kuulla, että minulla on myös suomenkieliset lukijat (tiesin kyllä, että muutama ultrakaveri lukee blogiani, mutta silti) :) Toivottavasti löydät jotain, joka sopii sinulle maratonilla! Kokeile kyllä pidemmällä lenkillä ensiksi, ettet ota jotain uutta silloin kilpailutilanteessa! :) Mutta suosittelen kyllä niitä lasten soseita, ne on tosi hyviä :)
26.04.15 21:06
Jag har brukat köra med en gel efter varannan vätskestation. I år skall jag prova vid varje, plus salt som de delar ut. Saltgurka brukar göra underverk! :)
håkan25.04.15 kl. 11:30
Bra om gel funkar för dig, det är ju så himla enkelt! :) Saltgurka är typ det värsta jag vet (ger mig kväljningar), men jag tror faktiskt att det skulle kunna gå ner mot slutet av ett maraton t.ex. då saltbristen gör sig påmind :)
26.04.15 21:07
Tack för att du skriver blogg och delar med dig av olika tips vad gäller löpning :) Jag brukar inte använda mig av gels men den där fruktsmoothien ser intressant ut. På träning brukar jag endast ta nån proteinet och tugga tuggummi på långpassen men då jag tävlar blir det nog sportdryck och äta av det som serveras. Typ Saltgurka och bananer. Salt i små påsar kan också slinka ner. På långa ultra loppet mer vanlig mat. Idag på ett långpass på 51 km blev det en goodlife-proteinbar och en sockerfri Battery och så tuggummi :) kände att jag orkade bra på det. Sen mycket riktig mat direkt då jag kom hem. En härlig morgon, förmiddag och sen lyssnade jag på dig i Lördax- intervjun! Du inspirerar!
Susann25.04.15 kl. 14:24
Tack för att du läser :) Och vad duktig du är som springer så långa långpass! Vet ju att det närmar sig långtävling för din del, men ändå... Känner mig lat, ju :) Tuggummi klarar jag inte av att springa med, för jag andas mest genom munnen (har så trånga näsgångar). Fick rådet av läkare att tugga tuggummi då jag springer, men det känns som att jag inte får luft... Det låter för övrigt som att du klarar dig på ganska lite energi och det är ju en superbra ultraegenskap :) Det är nog lite samma för mig, i alla fall så länge farten hålls tillräckligt låg. Och Goodlife har goda bars!
26.04.15 21:09
Åh! Har hört flera prata om sådana barnsmoothies. Är sugen på att testa! Men nåja, på mina små 7km-rundor behöver jag ju ingenting, men en vacker dag så ;)
Träningsblogga - Ida26.04.15 kl. 15:32
Klart du kan testa på en 7 kilometers runda också ;) Bara för att liksom :D
26.04.15 21:10
Hej, kul tips med dessa smoothies, måste provas, vägrar betala 35-40 kr för en liten liten påse med energygel.
Ska springa mitt första marathon den 20/10, behöver något på dem lite längre träningsrundorna. Hur laddar man upp dagen innan, och på morgonen (loppet startar 11.00) ? Tacksam för mattips
Uffe20.09.18 kl. 21:25

 

Foto: Tor Wennström, Hbl.

 

Jag heter Johanna och jag är en löpare. Faktum är att jag är en ultralöpare. Jag har sprungit ultralopp på upp till 48 timmar och tror inte att det finns någon gräns för hur långt man kan springa. Ni får gärna kontakta mig på: johanna.hedvik [ät] gmail.comPersonbästa:

Halvmaraton 1:36:52 (2013)
Maraton 3:29:26 (2012)
100 km 9:03:43 (2013)
6 timmar 63,054 km (2009)
(Inofficiellt ~68 km (2013))
24 timmar 162,73 km (2010)
(Inofficiellt ~170 km (2012))
48 timmar 251,2436 km (2011)